Lamaland
Visie

LAMA landscape architects is een gedreven landschapsarchitecten bureau. Het bureau, opgericht begin 2013 door Claire Laeremans en Jorryt Braaksma (beiden behaalden hun Masterdiploma landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam), werkt voornamelijk in de Lage Landen aan een breed spectrum van projecten en combineert hierin onderzoek met uitvoeringsprojecten.

Sinds de oprichting won LAMA diverse prijzen waaronder; de Prijs Publieke ruimte 2016 met ‘het Ideale Straatprofiel’, in 2019 werd “Breekbaar Land” in Hooglede genomineerd voor diezelfde prijs, en in 2020 won “Binnengebied Schaliken” de Publieksprijs Publieke Ruimte. LAMA werd in 2017 geselecteerd door het College van Rijksadviseurs in Nederland als Young Innovators waar ze onder mentorschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade aan recreatielandschappen in de Provincie Drenthe werkten. In 2018 wonnen LAMA en Brut de Planningsprijs met het project Openruimte Perspectief Nijlen.

Op dit moment bestaat LAMA uit een multidisciplinair team van 7 personen en werkt voornamelijk rond transitieopgaven zoals klimaatadaptatie, hernieuwbare energie, veerkrachtige landschappen, robuuste watersystemen, kustverdediging, voedselvoorziening, … zowel op de regionale als de lokale schaal.

Voor het oplossen van vraagstukken wordt er gestreefd naar een integrale benadering. Vraagstellingen en problemen worden in een brede context geplaatst om koppelingen te zoeken met andere locatiespecifieke, ruimtelijke en functionele opgaven. Er wordt gezocht naar innovatieve concepten door verder te kijken dan het heden en gangbare. Ruimtelijke kwaliteit, contextuele verankering, beleving en functionaliteit voor alle mogelijke gebruikers vormen de uitgangspunten bij het ontwerp. Afhankelijk van het type opgave wordt samengewerkt met deskundigen vanuit andere disciplines zoals, ecologen, hydrologen, cultuurhistorici, bestekbureaus, kustmorfologen, stedebouwkundigen, architecten enz.

LAMA werkte de afgelopen jaren o.a. voor de volgende opdrachtgevers: College van Rijksadviseurs Nederland, Vlaams Bouwmeester, Provinciaal Adviseur  Ruimtelijke Kwaliteit Zuid-Holland, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Programma Rijke Waddenzee, Departement Omgeving, Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos, Provincies Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant, Drenthe, de Steden Gent, Herentals, Nieuwpoort, Leuven, Genk, Lommel, Rotterdam en Groningen, de gemeenten Nijlen, Hooglede, Berlare, Peer, Harelbeke, Zele, Sint-Katelijne-Waver, Schiermonnikoog, Oerol en verschillende projectontwikkelaars …