Lamaland
Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land Breekbaar Land
i
Breekbaar Land   

Breekbaar Land

De Groote Oorlog ruïneerde het landschap op een ingrijpende manier. De dorpen en gehuchten verwoest de bomen verbrand. Duizenden littekens van loopgraven en bomkraters. De ondergrond bovengehaald. De natuur probeerde opnieuw het landschap te helen. In verwoede pogingen de kale bodem weer te bedekken met beplanting floreerde de klaproos op het slagveld als pionier. Dit hoopvolle helende landschap vormt een inspiratiebron bij het ontwerpen van de onthaalsite. Een landschap dat op een poëtische manier symbool staat voor een nieuwe en positievere toekomst, maar ook herinneringen en verhalen met zich meedraagt over een verschrikkelijk verborgen verleden. Het spanningsveld tussen een verwoest landschap en de veerkracht van de natuur om dit te herstellen. Tussen Natuur en cultuur.

 

Breekbaar Land is het ontwerpvoorstel voor de onthaalinfrastructuur van de Duitse Militaire begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog in Hooglede. In het kader van de herdenking van 100 jaar Grootte Oorlog in België werd de ontwerpwedstrijd voor de inrichting van de onthaalsite door de gemeente Hooglede in samenwerking met Winvorm georganiseerd. Breekbaar Land is hierin winnaar geworden.

 

De onthaalsite is een belangrijke toevoeging een de enscenering en totaalbeleving van de begraafplaats. Een gebroken landschap van betonscherven waartussen bloeiende planten en grassen groeien vormt zowel het parkeerterrein als de voor-entree van de begraafplaats met onthaalpaviljoen.  Door zijn materialiteit en sfeer definieert het gebroken landschap een bijzondere ruimte die de zintuigen van de bezoeker aanscherp voordat de begraafplaats wordt bezocht.

 

opgave:   winnend ontwerp, open oproep Winvorm
opdrachtgever:   Gemeente Hooglede
locatie:   Hooglede (BE)
team:   Claire Laeremans, Jorryt Braaksma
in samenwerking met:   Gijs Van Vaerenbergh architects/ Atelier Parkoer